Tips : Study Management in University

Assalamualaikum w.b.t.


How are you guys? Did you guys feels good? * I feel good.. (NTV7's songs). Okay. Memandangkan sekarang ni musim bebudak lepasan SPM mula mendaftar di universiti *termasuklah saya , Neesa akan share serba sedikit tips tentang Study Management dalam Universiti. So that kita kita ni boleh achieve CGPA 4.00. InsyaAllah , Amin. Btw, siapa yang minat JDT, sila tonton perlawanan hari ni yeh! JDT pasti menang. Eh! Hahaa.

Neesa ada impian mahu menjadi Best Students di UniKl Micet dan ingin membanggakan mama and ayah. So mulai sekarang Neesa kena pastikan semuanya berjalan dengan lancar. No more sleeping beauty dalam kelas yeh! I google this and credit to Ainun Rasyidah. Semoga anda terus cemerlang dunia dan akhirat.

Bismillahirrahmanirahim.



1. Belajar dengan pensel/pen.


Which is mean, semasa cikgu sedang bercakap-cakap depan kuliah. Korang wajib sediakan satu buku kecik tak kecik lah lebih kurang macam buku diari korang. Sesuai untuk conteng-conteng merata-rata lah kan. Asal dengar je cikgu cakap korang tiru gaya Mr.Bean jawab periksa sambil terjelan lidah kan. Tulis je ape yang cikgu cakap. Setiap perkataan yang keluar dari mulut guru ni sangat-sangatlah berguna dan penting dalam hidup.

2. Masa

Sebagai seorang pelajar yang cemerlang kita kena pandai mengatur masa. Okey. Contohnya, saya waktu pagi time belajar. Petang , sukan dan malam ape lagi kalau bukan tidur. HEHHE !. Petuanya adalah : Set your mind whether masa terluang anda tu patut diisikan dengan tidur atau study. Saya selalunya suka curi baca-baca buku tepi jalan . Cuba korang semua bijak menggunakan masa terluang dan cubalah untuk tidak malas.

Waktu yang sesuai untuk menambah ilmuTunggu parents 

Waktu pensyarah relief
Sementara menunggu pensyarah masuk kelas
Waktu berjalan ke cafe
Waktu berpeluang ke perpustakaan
Waktu berjalan nak pergi kedai
Selepas bersolat
Waktu 1/3 malam

3. Assignments.

Dah nama pon student mestilah kena siapkan assignments kalau tak takpayah pegi university kan. 

4. Amalan

Semua pelajar cemerlang memang selalu buat.

a) Makanan : Hindarkan makanan yang pedas, organ dalaman binatang, air gas, makanan yang diproses sejuk beku macam nugget dan lain-lain dan makanan syubhah.
b) Sunnah : 7 biji kismis hitam/kuning dengan susu segelas, puasa sunat, solat sunat tahajjud, baca Al-Quran, baca Yassin setiap malam jumaatberzikir dan solat lima waktu.

5. Nota

Cara paling elektif nak sediakan nota ringkas ialah buat peta minda. Gemarkan tangan anda untuk menulis dashh atau dot banyak-banyak. Bukan nak katalah kan. Betul tak kalau korang bukak buku rasa macam boringggggggggg sangat. Panjang berjela. . Aduhhh !. Sangat sakit hati bila baca bukan faham sangat pon. * Ada mindmeister kat google store. Menarik!

Langkah-langkah menyediakan nota ringkas

a) Sediakan beberapa helai kertas A4 dan pen warna warni serta hightlighter
b) Buka buku dan cari bab yang korang tak faham
c) Baca sepintas lalu
d) Tulis tajuk di tengah-tengah kertas A4 
e) Baca satu demi satu ayat yang PENTING SAHAJA !!
f) Salin sahaja

6. Latihan tutorial. 

Yang ni personal idea lah kan. Selalunya latihan tutorial lecturer akan keluar dalam exam tau. So pastikan buat semua tutorial yeh :)

7. Gadget diharamkan. 

Bukannya diharamkan terus. Tapi cubalah melatih diri untuk kurangkan bermain dengan gadget. Benda alah ni semua melekakan dah membuatkan anda semua bertangguh. So , better don't. Siapkan dulu, bila free baru main okayy.

Ini sahaja buat masa sekarang. Idea ni dari sumber Ainun Rasyidah. Sila lawati blog beliau. harap maklum. Assalamualaikum.


You Might Also Like

2 budak comel =)

  1. wahhh kenapa la time kat maktab aku tak buat mcm ni,, so kat kolej nnti aku buat la.. hehe.. :)

    ReplyDelete